Tuesday, October 8, 2024

တခါတုန္းဆီက ခ်စ္ေသာ မမဝိုင္းက ေျပာဖူးတယ္။ ထုံးစံအတိုင္း က်မတို႔ ဝိုင္းဖြဲ႕စားေသာက္ေနၾကခ်ိန္မွာေပါ့။ “ဘာစားေနတယ္ဆိုတာက အေရးမႀကီးပါဘူး။ ဘယ္သူနဲ႔စားတယ္ဆိုတာကသာအေရးႀကီးတာ” တဲ့။ မျဖဴႏုကလည္းတခါကေရးဖူးတယ္။ အစားအစာေတြဟာ အတိတ္က ခံစားခ်က္ေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတယ္ဆိုတာမ်ိဳး။ ေသခ်ာအတိအက်ႀကီးေတာ့ စာသားေတြမမွတ္မိေတာ့ဘူး။ တစ္စုံတရာကို မစားျဖစ္ေတာ့တာဟာ၊ စားမိတိုင္းမ်က္ရည္ဝိုင္းရတာဟာ၊ တခုပ္တရ ခ်က္စားျဖစ္တာဟာ၊ စားမိတိုင္း ေပ်ာ္ရႊင္မႈေတြျပန္ေရာက္လာသလိုခံစားရတာဟာ၊ အတိတ္က ျဖစ္ရပ္ေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ေနသလို စိတ္ခံစားမႈေတြနဲ႔လည္း ဆက္စပ္ေနလို႔ပါပဲ။ ခု .. က်မတို႔လို အေဝးတေနရာကို အလိုမတူပဲေရာက္ေနၾကတဲ့သူေတြဆိုပိုၿပီး သိမွာပါ။ ကိုယ့္ေျမ၊ ကိုယ့္ေရ၊ ကိုယ့္ယဥ္ေက်းမႈ၊ ရိုးရာ အစားအစာ စတာေတြနဲ႔ ႀကီးျပင္းလာတဲ့သူေတြမို႔လို႔ ဘယ္လိုပဲေျပာေျပာ အခ်ိန္တန္ရင္ေတာ့ ကိုယ့္ေၿမ ကိုယ့္ေရ ကိုယ့္အစားအစာေတြကို သတိရလြမ္းဆြတ္လာတတ္တာပဲ။ 

တေန႔က အိမ္ကို အထူးဧည့္သည္ေလးေတြလာမယ္ဆိုလို႔ သူတို႔လည္း မစားရတာၾကာေနၿပီျဖစ္တဲ့ ဝက္သားတုတ္ထိုးေလး လုပ္ေကၽြးျဖစ္တယ္။ အဲဒီမွာ က်မက ၾကာဇံေၾကာ္၊ အခ်ဥ္ရည္က အစ ရန္ကုန္တုတ္ထိုးေလးေတြနဲ႔တူေအာင္ လုပ္ျဖစ္တယ္။ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြမွာ ေဂၚဖီကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းႀကီးႀကီး လွီးၿပီး ၾကာဇံထဲထည့္ေၾကာ္တာမ်ိဳး။ အိမ္ကလူေတြက် မႀကိဳက္ဘူး။ က်မကို ဘာတြက္ ဆိုင္ေတြအတိုင္း တေသြမသိမ္းလိုက္လုပ္စရာရွိလဲလို႔ ဆိုတယ္။ က်မလည္း ႀကိဳက္လို႔မွမဟုတ္တာ။  က်မက ကိုယ့္စိတ္ခံစားခ်က္နဲ႔ကိုယ္။ ကိုယ္စားခဲ့တဲ့ ဆိုင္ေလးေတြရဲ့အေငြ႕အသက္ေလးေတြျပန္ဖမ္းေခၚယူခ်င္မိတာမ်ိဳး။ (အတိအက်ေျပာရရင္ ဝက္သားတုတ္ထိုးဆိုတာလည္း ဘယ္အခ်ိန္ ဘယ္ေနရာမွာလုပ္လုပ္ က်မက သူမ်ားကို ေကၽြးခ်င္လို႔ကို ခ်က္ေပးလုပ္ေပးတာမ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ကိုယ္တိုင္က် ဝက္သားကို အဲ့လို တခုပ္တရ သိပ္စားေလ့မရွိသူ)  အဲဒီခံစားခ်က္မ်ိဳးကို ကိုယ္ေတြလိုလူခ်င္းမွ နားလည္လိမ့္ထင္မယ္။ အစားအေသာက္ကို ခံစားခ်က္နဲ႔ ဆက္စပ္စားသုံးသူေတြေပါ့။ အဲ့လိုမွမဟုတ္ရင္ေတာ့ နားလည္နိုင္လိမ့္မယ္မထင္ဘူး။ ရန္ကုန္ကို သတိရစိတ္နဲ႔ မုန႔္လင္မယား လုပ္စားတယ္။ ဘူးသီးေၾကာ္ ေၾကာ္စားတယ္။ လက္ဘက္ထမင္းေလးလုပ္စားတယ္ဆိုတာကလည္း စားခ်င္စိတ္ သက္သက္ထက္ သတိရျခင္းေတြက ပိုတယ္လို႔ဆိုရင္လည္း စိတ္တူသူခ်င္းမွ နားလည္ပါလိမ့္မယ္။ 

က်မတို႔အုပ္စုဟာ ရန္ကုန္မွာဆိုရင္ မၾကာခဏ ခ်ိန္းၿပီး တေနရာမဟုတ္တေနရာမွာ တခုခုသြားစားျဖစ္ၾကသလို၊ က်မအိမ္မွာလည္း ခ်က္စားျဖစ္၊ ဖိုးစိန္တို႔ ေဝလင္းတို႔ ျပာျပာတို႔ ဆိုင္ဖြင့္တုန္းကဆိုလည္း သူတို႔ဆိုင္မွာ ဆုံၾက စားခ်င္တာခ်က္ခိုင္းၿပီးစားခဲ့ၾကတာေလ။ သန္လ်င္ထိသြား ၾကက္ေၾကာ္နဲ႔ ၾကက္သားဘူးသီးကာလသားခ်က္ကို တခုတ္တရသြားစားရင္စားၾကသလို၊ ပုံပုံတို႔ဆိုင္မွာလည္း စေကာထမင္းသြားစုစားရင္စားတတ္ၾကတာ။ အဲလိုမွမလုပ္ရရင္ အိမ္မွာတင္ တစ္ေယာက္တမ်ိဳးစီခ်က္လာၾကၿပီးလည္း စုစားၾကတယ္။ ကိုယ့္ဘာသာခ်က္စားလည္း ဒီထမင္း ဒီဟင္း ၊ ဒီမုန႔္ဟင္းခါး၊ ဒီမုန႔္ပဲ။ ဒါေပမယ့္ အတူတူ စားၾကတဲ့အခါ အဲဒီအတူရွိေနျခင္းရဲ့ အရသာတစ္ခု ပိုလာတာေပါ့။ 

လက္ဘက္သုပ္ကို ေဒၚရိတ္ႀကီး စတိုင္လ္ေလး သုပ္ျဖစ္တာ၊ ရခိုင္မုန႔္တီကို ေက်ာက္ျဖဴနဲ႔ တူေအာင္ ခ်က္စားခ်င္တာ၊ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို အမွတ္တရ လို၊ တိုဟူးေႏြးကို ကေလာက မပုံ႔တိုဟူးေႏြးလို လုပ္စားခ်င္တာ၊ နန္းႀကီးသုပ္နဲ႔ လက္ဘက္ရည္ကို lucky seven ကလိုအရသာမ်ိဳး ရခ်င္တာ၊ ဘူးသီးေၾကာ္ကို စိန္ေပါလ္ေက်ာင္းနားက အခ်ဥ္လိုမ်ိဳးနဲ႔ရေအာင္လုပ္ျဖစ္တာ၊ ၾကာဇံခ်က္ကို လွည္းတန္းေစ်းေနာက္က ဆိုင္ကေလးလို ခ်က္ျဖစ္တာ၊ အုန္းနို႔ေခါက္ဆြဲကို ခပ္က်ဲက်ဲနဲ႔ ေျခေထာက္ရိုး၊ ေခါင္းရိုး လည္ေခ်ာင္းရိုးေတြနဲ႔ခ်က္ခ်င္တာ၊ မုန႔္ဟင္းခါးကို လယ္ငါးခူေလးနဲ႔မွ ခ်က္ၿပီး ဒီနိုင္ငံမွာ အင္မတန္ေစ်းႀကီးတဲ့ shallot ကိုမွ ဥလိုက္ထည့္စားခ်င္တာ၊ ျမန္မာၾကက္ကို အႏွစ္က်က်ခ်က္ၿပီး ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ေလးနဲ႔ Country Home က ဖက္ထမင္းလို ဖက္မပါပဲ ဖက္န႔ံကို စိတ္နဲ႔ဖမ္းယူၿပီးခ်က္စားျဖစ္တာေတြဟာ သတိရျခင္း သက္သက္ေတြသာပါပဲ။ က်မတို႔ရဲ့ သတိရျခင္းနဲ႔ ခ်စ္ျခင္းေတြဟာ ဘယ္ေလာက္မ်ား ရိုးရွင္းလိုက္သလဲ။ ဒါနဲ႔ေတာင္ မရိုးရွင္းသူေတြရဲ့ ဇာတ္ကြက္မွာ သြက္သြက္ႀကီး စီးထြက္ေမ်ာပါ ေဝးရာေရာက္ခဲ့ၾကရတာ။ 

တခါတခါေတာ့လည္း အတၱႀကီးလြန္းသူ လူတေယာက္နဲ႔ အေပါင္းအပါေတြေၾကာင့္ အတၱဆိုလို႔ သတိရျခင္းနဲ႔ ေႏွာင္ႀကိဳးသက္သက္ေလာက္သာရွိၾကတဲ့သူေတြမွာ ဒုကၡေရာက္ၾကရတယ္။ သန္းေပါင္းမ်ားစြာေသာလူေတြဟာ နကၡတ္တစ္ခုတည္းမွာေမြးဖြားခဲ့ၾကလို႔ ဒီလိုဒုကၡေတြစုခံေနရတယ္လို႔ျဖင့္ က်မေတာ့ လက္မခံခ်င္ေပါင္။ တေန႔ေတာ့ ျပန္ဆုံမယ္လို႔ ဆိုၾကရင္ ျပန္ဆုံဖို႔ကို စိတ္ေရာလူပါ အားထုတ္ဖို႔ေတာ့လိုတာေပါ့ေနာ္။ ႏႈတ္ဖ်ားလက္ဖ်ားကထြက္က်လာတဲ့ စကားလုံးေလာက္နဲ႔ေတာ့ ျပန္ဆုံျခင္းတရားဟာ ေရာက္ရွိလာမွာမဟုတ္ပါဘူး။ ခုထက္ပိုၿပီး ခ်စ္ျခင္းေတြစိုက္ထည့္ေပးေစခ်င္မိတာပါပဲ။

#မေနာ္ဟရီ #manorhary

#goodfoodisthefoundationofgenuinehappiness 

#၇ေအာက္တိုဘာ၂၀၂၄






0 Comments: